Inštitut za zasvojenosti in travme

Izberite jezik:

Partnerji zasvojenih s seksualnostjo

Pornografija, internetni seks, voajerizem, afere zunaj primarnega razmerja … Ne glede na izbiro »droge« zasvojenih s seksualnostjo se njihovi partnerji soočajo s strahom, besom, sramom in osamljenostjo. Ampak obstaja upanje in rešitev.

Odkritje, da je partner zasvojen s seksualnostjo, je travmatično in za mnoge pomeni obliko hude akutne stresne reakcije; povsem mogoče je, da razvijejo simptome posttravmatske stresne motnje, kot je preobčutljivost, preplavijo jih obup in vsiljive misli, povezane z odkritjem.

»Saj nisem niti vedel/-a, da je moj partner zasvojen s seksom! Zakaj sem potem jaz soodvisnik?«

Družba in družina pomembno vplivata na to, kaj se posameznik nauči o soodvisniškem vedenju, davno preden si izbere življenjskega partnerja. Socializacija ni najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na to, da si oseba za partnerja izbere prav nekoga, ki je zasvojen s seksualnostjo. Precej pomembnejše so izkušnje v primarni družini, tako za ženske kot za moške. Čeprav morda oba partnerja mislita, da izkušnje v njunih primarnih družinah nimajo nikakršnega vpliva na njuno izbiro in njuno sedanjost, je resnica pogosto precej drugačna. Na vedenje in prepričanja zasvojenih s seksualnostjo in njihovih partnerjev pomembno vplivajo izkušnje iz njihovega otroštva. Kar je zasvojenim in njihovim partnerjem skupnega, so prav značilnosti in dinamika primarnega družinskega okolja. Partnerji zasvojenih se le redkokdaj »znajdejo« v odnosu z zasvojenim po naključju. Kar jih pri zasvojenih privlači, je čustveni kaos, ki ga doživljajo ob njih. Pogosto so odraščali v družini, v kateri je bil eden od staršev (ali pa oba) zasvojen, najpogosteje z alkoholom ali s seksualnostjo. Gre za ponavljanje bolečih izkušenj iz otroštva.

Orhideja

V terapevtskem procesu je pomembno preučiti prepričanja, ki sta jih partnerja razvila o sebi, drugih in svetu. Preučiti je treba, kako sta se naučila vzpostavljati odnose z drugimi ljudmi, in načine, s katerimi se zaščitita pred drugimi ljudmi in grožnjami. Bolečini se ne bosta mogla izogniti ne glede na to, ali ostaneta skupaj ali se razideta.

Na naslednja in druga pomembna vprašanja ter dvome lahko poiščete odgovore ob pomoči strokovnjaka, ki (pre)pozna zasvojenost s seksualnostjo. Pri spodnjih vprašanjih spola lahko poljubno zamenjate, čeprav so zasvojeni s seksualnostjo pogosteje moški.

Kaj mora zasvojeni povedati partnerju in kaj mora partner vedeti?

Strah me je, da se bo vse ponovilo. Kaj lahko pričakujem?

Partner me je varal, on je zasvojen, zakaj moram jaz sodelovati v procesu okrevanja kot soodvisna oseba?

Kaj lahko narediva?

Zakaj ne preprosto iti od tu naprej in pozabiti na preteklost?

Je mogoče imeti dober odnos z nekom, ki me je tako globoko prizadel?

Bom svojemu partnerju lahko še kdaj zaupala?

Mu bom lahko kdaj odpustila?

Se bom sploh še kdaj počutila dovolj varno v odnosu z njim?

Zakaj bi mu sploh odpustila?

Ostati ali oditi?

Kaj reči otrokom?

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in boljše uporabniške izkušnje, ki je brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.