O nas

Izobrazba

Peter Topić je diplomiral na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani. Po sedmih letih izobraževanja iz Transakcijske analize pri dr. Zoranu Milivojeviću si je na Psihopolis institutu pridobil naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist). Specialistični študij je nadaljeval na mednarodnem inštitutu IITAP (International Institute for Trauma and Addiction Professionals), pri svetovno priznanem strokovnjaku na področju zasvojenosti s seksualnostjo dr. Patricku J. Carnesu, in sicer v Londonu in ZDA. Leta 2011 je zaključil specialistični študij v ZDA in s tem postal prvi Slovenec in peti Evropejec, ki je pridobil naziv CSAT (Certified Sex Addiction Therapist).

Peter Topić je tudi avtor knjige Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi: priročnik za strokovnjake, zasvojene in njihove družinske člane, ki je izšla novembra 2015. Prevedel je knjigo dr. Patricka J. Carnesa o seksualni zasvojenosti z naslovom Ne recite temu ljubezen, za slovensko izdajo Carnesove knjige V Senci interneta pa je prispeval obširno spremno besedo. Spremno besedo je napisal tudi za slovensko izdajo knjig dr. Kennetha M. Adamsa Poročen Z MAMO in Po tihem zapeljani.

 

Strokovne izkušnje

Leta 2004 je ustanovil prvo terapevtsko skupino za pomoč zasvojenim s seksualnostjo. Tri leta je delal kot svetovalec pri zaupnem telefonu za klic v duševni stiski in zaključil izobraževanje po Rogersovi metodi nedirektivnega svetovanja. Usposobil se je tudi za izobraževanje prostovoljcev za sprejemanje telefonskih klicev ljudi v duševni stiski. V letih od 2008 do 2013 je na Nacionalnem inštitutu za psihoterapijo v Ljubljani vodil Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč.

Je ustanovitelj in direktor Inštituta za zasvojenosti in travme, kjer od leta 2012 vodi skupino za pomoč zasvojenim in opravlja svetovanja ter terapevtsko delo za posameznike, pare in družine.

Strokovne izkušnje si je pridobil med delom pod strokovno supervizijo domačih in tujih strokovnjakov.

Od leta 2012 do leta 2019 je bil predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije, od leta 2020 pa predava na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani (Sigmund Freud University Ljubljana). Predava tudi za Socialno zbornico Slovenije, centre za socialno delo, Fakulteto za socialno delo, Medicinsko fakulteto, Psihošolo za študente psihologije, PROZIS – Profesionalno združenje igralnih salonov, Loterijo Slovenije, Društvo Projekt Človek, Društvo Up, MIC Brežice, Društvo Zaupni telefon Samarijan in na srečanjih zdravnikov družinske medicine. Predaval je na mednarodnih konferencah EAAT 2009 in SEEA 2011 v Cankarjevem domu v Ljubljani ter na II. in III. kongresu psihoterapevtov Srbije leta 2012 in 2013 v Beogradu. Leta 2013 je predaval tudi na Tribuni v Novem Sadu in leta 2014 v Specialni bolnici za bolesti zavisnosti v Beogradu ter na kongresih Združenja zakonskih in družinskih terapevtov.

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je v okviru Nacionalnega programa za duševno zdravje član interdisciplinarne delovne skupine za področje nekemičnih zasvojenosti.

Peter Topić portrait